Gyors erdei gyümölcsös pite recept

Hozzávalók:
Tésztához:
- 150 gr vajas tészta
- egy felvert tojás a kenéshez
Töltelékhez:
- 250 gr friss vagy fagyasztott vegyes erdei gyümölcs pl: szeder, málna, áfonya, ribizli, eper
Eszközök:
- pite forma vagy kivehető aljú pite forma
- szilikon nyújtólap
- formaleválasztó spray
- tapadásmentes hűtőrács
- szilikon keverő lapát
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
- Tegyük egy lábasba a gyümölcsöt és a cukrot, majd egy-két percig főzzük lefedve, míg a gyümölcs puhulni kezd, majd hagyjuk hűlni 5 percig. Szűrjük le úgy, hogy a gyümölcs levét hagyjuk meg, később szükségünk lesz rá.
- A dekorációhoz tegyünk félre egy kis adag tésztát, a maradékot pedig lisztezett szilikon nyújtólapon fém nyújtófa segítségével nyújtsuk ki kör alakúra, kb. 18-20 cm legyen az átmérője, majd formaleválasztó sprayvel fújjuk ki a pite sütőformát vagy kivehető aljú pite formát. és helyezzük bele a tésztát.
- Helyezzük a gyümölcsöket a tészta közepére, s húzzuk össze a széleit, de a tetejét hagjuk szabadon. Az erdei gyümölcsös pite széleit kenjük meg tojással.
- A maradék tésztát kinyújtva különböző alakú sütemény kiszúróval (például: levél, virág, makk) formázzuk meg, ezt követően pedig szabadon elhelyezhetjük a pite oldalára helyezve úgy, hogy ezeket is kenjük meg tojás sárgával.
- Sütőbe helyezve 25 percig süssük, vagy amíg aranybarna színt kap.
- Sütőből kivéve helyezzük tapadásmentes hűtőrácsra kihűlni, majd óvatosan szórjuk meg porcukorral.
Tálalás: melegen és hidegen, tejsznhabbal vagy jégkrémmel egyaránt tálalhatjuk.