Nagymama mézeskalács receptje

Hozzávalók:
- 880 -960 g liszt
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál só
- 2 teáskanál őrölt fahéj
- 2 teáskanál őrölt gyömbér
- 1 teáskanál őrölt szerecsendió
- 1 teáskanál őrölt szegfűszeg
- 190 g margarin (növényi zsiradék)
- 230 g cukor
- 315 ml méz
- 2 tojás
- Cukormáz - fehér színben
- Szórócukrok
Eszközök:
- Karácsonyi mézeskalács sütemény kiszúrók
- Sütőforma leválasztó spray
- Tapadásmentes sütis tepsi
- Tapadásmentes hűtőrács
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 190°c-ra a mézeskalács sütéséhez. Egy tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat (liszt, szódabikarbóna, só és a fűszerek). Egy másik tálban géppel kikeverjük az olvasztott margarint a a cukorral, mézzel és a tojással, majd hozzákeverünk a lisztes keverékből.
- Lisztezett felületre borítjuk és most már kézzel belegyúrjuk a mézeskalács tésztát, ha szükséges adunk hozzá még lisztet, hogy szilárd állagú mézeskalács tésztát kapjunk.
- Lisztezett felületen kinyújtjuk a mézeskalács tésztáját 4-8 mm vastagra, majd lisztbe mártott mézeskalács sütemény kiszúró formákkal kiszúrjuk a kedvenc karácsony formáinkat.
- Sütőpapírral bélelt vagy sütőforma leválasztóval kifújt sütőlemezen sütjük kb. 6-12 percig.
- Miután kihűltek a hűtőrácsra helyezett mézeskalács sütik tetszés szerint díszíthetjük gyerekekkel együtt cukormázzal, szórócukrokkal, cukorgyöngyökkel.
- Megjegyzés: ha a begyúrt mézeskalács tésztát nem szeretnénk azonnal felhasználni akkor frissentartó fóliába, vagy tasakba elcsomagolva a hűtőben egy hétig is eláll.
Minden hozzávalót és kelléket egy helyen megtalálsz és beszerezhetsz, itt az Édes Ízek oldalán a Termékeink menüpontban. Legyen minél kényelmesebb, átláthatóbb és egyszerűbb a hozzávalók beszerzése, ebben segítünk mi neked!