Fűszeres almatorta mézes diókrémmel

Hozzávalók:
Hozzávalók:
Piskótához:
- 250 gr finom liszt
- 2 csomag sütőpor
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1 teáskanál őrölt szegfűszeg
- 1 csipet só
- 250 gr alma meghámozva és 1x1 cm kockákra vágva
- 6 tojás
- 250 gr cukor
- 2 kezeletlen narancs reszelt héja
- 2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 4 teáskanál vaníliakivonat
- 2 evőkanál méz
- 2 dl olaj
Mézes diókrémhez:
- 240 gr darált dió
- 240 gr cukor
- 8 dl tejszín
- 4 evőkanál méz
- 2 db kezeleteln citrom héja
- 50 gr porcukor
- 4 csomag zselatin fix
Vajkrém (fondant alá):
- 200 gr puha teavaj
- 200 gr porcukor
Díszítéshez:
- 750 gr piros CC PRÉMIUM fondant
- 400 gr fehér CC PRÉMIUM fondant
- 200 gr fehér CC modellező és virágmassza
Eszközök:
- Tapadásmentes tepsi
- szilikon nyújtólap
- fondant nyújtó 50 cm hosszú
- fondant nyújtó 22 cm hosszú
- Forgatható tortaállvány
- Fondant simító
- No. 3-as díszítőcső (fondant csipke kilukasztásához)
- Szilikon krémkeverő lapát
- Sütőforma leválasztó
- Szilikon kenő ecset
Elkészítés:
Krém készítése:
- Egy közepes lábosban összeforralunk 4 dl tejszínt a darált dióval és a cukorral, majd folyamatos kevergetés mellett további 2-3 percig főzzük, amíg kissé besűrűsödik. Ezután levesszük a lábost a túről, a diókrémbe keverjük a mézet és a citrom reszelt héját, majd félretesszük és teljesen kihútjük.
- Kézi robotgéppel kemény habbá vefrjük a amradék tejszínt a porcukorral, végül hozzákeverjük a zselatin fixet is. A tejszínhabot óvatgosan a kihúlt diókrémhez forgatjuk, majd az elkéshült mézes diókrémet legalább 2-3 órára ahűtőbe tesszük.
Piskóta sütése:
- Előmelegítjük a sütőt 175 fokra, és sütőpapírral kibélelünk egy 35x28 cm tepsit.
- Egy nagy tálba szitáljuk a liszet, elvegyítjük a sütőporral, az őrölt fahéjjal, az őrö9lt szegfűszeggel és sóval, majd hozzáadjuk az összes többi hozzávaló, azaz az almakocskákat, a tojásokat, a cukrot, a reszelt citrushéjakat, a van.liakivonatot, a mézet, az olajat, végül az egészegt alaposan összekeverjük
- A tortánkhoz 4 piksótalapra lesz szükségünk. Lemérjük a tésztánk súlyát, majd kétté osztva azt, két részletben megsütjük őket 30-35 perc alatt.
- Ha kész kihűtjük és mindkét lapot keresztben megfelezzük, azaz 4 db kb. 17x 14 cm piskóta lapot kapunk.
- A lapokat megtöltjük krémmel, körbekenjük vajkrémmel és hűtőbe tesszük 3-4 órára dermedni.
Torta díszítése:
- A hűtőben megdermedt torta bevonásához szilikon nyújtólapon kinyújtuk fondant nyújtóval az előtte kézzel átgyúrt a 750 gr piros CC fondantot és a nyújtólapon hagyva átemeljük a kidermedt tortára és minden oldalán elegyengetjük és fondant simító segítségével a tortához dolgozzuk.
- Elkészítjük a fondant szalagot, amihe kb. 150 gr fehér CC fondantot összegyúrjunk 150 gr fehér CC modellezőmasszával, majd a kisméretű fondant nyújtóval (vastagabb gyűrűt hagyjuk a nyújtó két végén fent) kinyújtuk az anyagot.
- Kb. 2,5 cm széles és 25 cm hosszú csíkokat vágunk és elkészítjük a szalag hurkokat egyesével, összesen 13-14 db kis hurokra lesz szükségunk, melyet teljes száradásukat követően ehető ragasztóval ragasztunk egymáshoz és így hagyjuk őket 2-3 óra alatt teljesen készre száradni.
- A maradék fehér CC fondantbül csipke kiszúró segítségével hosszú csíkokat szúrunk ki, melyek szélét az No. 3-as díszítőcső segítségével végig lukasztunk, majd ehető ragasztó segítségével rögzítjük a torta valamennyi olalára.
- Végül a megszáradt fondant masnit is a torta tetetjére helyezzük és tálalásik hűtőszekrénybe tesszük.
Minden hozzávalót és kelléket egy helyen megtalálsz és beszerezhetsz, itt az Édes Ízek oldalán a Termékeink menüpontban. Legyen minél kényelmesebb, átláthatóbb és egyszerűbb a hozzávalók beszerzése, ebben segítünk mi neked!