Csokis-mogyorós fatörzs

Hozzávalók:
- 300 gr Belga 55%-os étcsokoládé pasztilla
- 250 gr Belga tejcsokoládé pasztilla
- Formaleválasztó spray
- 1/2 teáskanál vanília kivonat
- 1/4 csésze finom liszt
- 1/4 csésze kakaópor (cukrozatlan)
- 4 tojás
- 3/4 kristálycukor (osztva)
- 1/8 teáskanál só
- 1/2 teáskanál borkősav
- 227 g natúr krémsajt
- 1/2 csésze puha vaj
- 1 csésze csokis mogyorókrém pl. nutella
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 205°C-ra. A 25 x 40 cm-es sütőformát fújjuk ki sütőforma Formaleválasztó spray-vel vagy béleljük ki sütőpapírral.
- Egy kis tálban szitáljuk össze a lisztet a kakaóporral.
- Egy nagy tálban a tojássárgáját 1/2 csésze cukorral sűrű krémes állagúra keverjük elektromos habverővel kb. 3 percig. Egy másik tálban a tojásfehérjét 1/4 csésze cukorral és a sóval magas fokozaton kemény habbá verjük. Ekkor hozzákeverjük a vanília kivonatot és a borkősavat, amíg szép fényes csúcsokat kapunk. A fehérjehab 1/3 -val fellazítjuk a tojássárgáját. A maradék tojásfehérje habot és a kakaós lisztet felváltva óvatosan beleforgatjuk a masszába. Az előkészített sütőformába simítjuk.
- Süssük 10-12 percig, vagy amíg a fogpiszkálót a közepébe szúrva az tisztán jön ki. A sütőből kivéve borítsuk egy tiszta konyharuhára a piskótát, távolítsuk el róla a sütőpapírt és a hosszabbik oldalánál kezdve csavarjuk fel a konyharuhával. Így hagyjuk hűlni kb. 5 percig. Aztán távolítsuk el róla a konyharuhát és hagyjuk teljesen kihűlni.
- A csoki réteg elkészítéséhez béleljünk egy kisebb tepsit sütőpapírral. Simítsuk bele az olvasztott tejcsokoládé pasztillát. Foltokban öntözgessük rá az étcsokoládé pasztillát és villa segítségével készítsünk örvényeket a faerezet minta szerűen. Hagyjuk kb. 20 percig megdermedni. Ha teljesen megkötött a csoki akkor öntsük ki a tepsiből húzzuk le róla sütőpapírt és tördeljük hosszúkás darabokra.
- A töltelékhez a puha vajat habosítsuk ki a krémsajttal elektromos habverővel. Majd keverjük hozzá a mogyoró krémet.
- Összeállításnál csavarjuk ki a piskótát és kenjük meg 2 csésze mogyorós töltelékkel és csavarjuk fel. Vágjunk le belőle kb 7 cm-es darabot és az a krémmel ragasszuk a tekercs oldalához. A maradék krémmel vonjuk be a fatörzsünket és ragasszuk rá a csoki darabokat, hogy úgy nézzen ki, mint a fakéreg. Fogyasztás előtt tegyük hűtőbe legalább egy órára.
- Tipp: Recés késsel szeleteljük.
Minden hozzávalót és kelléket egy helyen megtalálsz és beszerezhetsz, itt az Édes Ízek oldalán a Termékeink menüpontban. Legyen minél kényelmesebb, átláthatóbb és egyszerűbb a hozzávalók beszerzése, ebben segítünk mi neked!