Citromos tart recept

Maradjunk még egy kicsit a citromnál!
Gazdag omlós tészta, azon egy réteg fanyar citromkrém, citromfűvel, eperrel és miniatűr habcsókokkal. Már mondom is, hogyan tudjátok elkészíteni ezt az extravagáns pitét!
Hozzávalók:
Elsőként az omlós tésztát dobjuk össze:
- 30 dkg liszt,
- 20 dkg vaj,
- 8 dkg porcukor,
- 2 tojás sárgája,
- egy nagyobbacska csipet só
- kupaknyi vanília aroma
Krém hozzávalói:
- 4 egész tojás,
- 4 tojás sárgája
- 250 g porcukor
- 150 ml habtejszín
- 2 ek vaníliás pudingpor
- 1,5 dl frissen facsart citromlé.
1. A lisztet, a porcukrot és a sót összeszitáljuk egy tálba, hozzákockázzuk a hideg vajat. Kissé elmorzsoljuk a hozzávalókat, hozzáöntjük a tojások sárgáját és a vanília aromát. Gyors (!!!) mozdulatokkal tésztává gyúrjuk és fagyasztóba tesszük kb. 45 percre.
Ameddig pihentetjük a tésztát, nekifoghatunk a citromos krémnek.
2. A tojásokat habverővel elkezdjük kihabosítani, és fokozatosan hozzáadagoljuk az átszitált porcukrot és a pudingport. Hozzáadjuk a citromlevet. Hagyjuk pihenni min. 10 percig a hűtőben! A pihentetés során a benne található savak dolgozni kezdenek, és habot képeznek a krém felületén. Szűrjük át a krémet! Pihentessük tovább! Minél többször szűrjük, annál szebb, bársonyosabb lesz a piténk tölteléke, és a hab sem sül rá a tetejére – tapasztalat.
3. A krémünk pihen, ezért befejezhetjük a piténk tésztáját. Nyújtsuk ki a fagyasztóból kivett, és néhányszor átgyúrt tésztát akkorára, hogy az jócskán túllógjon a piteformán! Emeljük át a kivajazott-és-lisztezett piteformába, nyomkodjuk bele! Tegyünk bele sütőpapírt, és öntsünk rá babot, borsót, lencsét – bármit, amit nem sajnálunk az elősütéshez! Süssük 160 ºC-on 10-12 percig, majd vegyük le róla a súlyt, és süssük még 10 percig!
4. Keverjük hozzá a krémhez a tejszínt! Annak érdekében, hogy ne csapódjon ki a masszánk, folyamatos kevergetés mellett, fokozatosan csurgassuk hozzá! Szűrjük át újra, és öntsük az elősütött pitetésztára!
5. Melegítsük elő a sütőt 155-160 ºC-ra, és süssük a pitét 25-30 percig! Előfordulhat, hogy a krém teteje vagy az elősütött pite széle gyorsabban sül, esetleg elkezd pirulni, olyankor takarjuk le alufóliával a pitét és folytassuk a sütést!
6. Hagyjuk teljesen kihűlni és tegyük a hűtőbe néhány órára!
Kicsit macerásabb, mint az előző citromos recept, de garantáltan megéri vele bíbelődni!
Minden hozzávalót és kelléket egy helyen megtalálsz és beszerezhetsz, itt az Édes Ízek oldalán a Termékek menüpontban. Legyen minél kényelmesebb, átláthatóbb és egyszerűbb a hozzávalók beszerzése, ebben segítünk mi neked!