Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Citromos tart recept

Citromos tart recept

Maradjunk még egy kicsit a citromnál!

Gazdag omlós tészta, azon egy réteg fanyar citromkrém, citromfűvel, eperrel és miniatűr habcsókokkal. Már mondom is, hogyan tudjátok elkészíteni ezt az extravagáns pitét! 

Hozzávalók:

Elsőként az omlós tésztát dobjuk össze:

  • 30 dkg liszt,
  • 20 dkg vaj,
  • 8 dkg porcukor,
  • 2 tojás sárgája,
  • egy nagyobbacska csipet só
  • kupaknyi vanília aroma

Krém hozzávalói:

  • 4 egész tojás,
  • 4 tojás sárgája
  • 250 g porcukor
  • 150 ml habtejszín
  • 2 ek vaníliás pudingpor
  • 1,5 dl frissen facsart citromlé.

 

1. A lisztet, a porcukrot és a sót összeszitáljuk egy tálba, hozzákockázzuk a hideg vajat. Kissé elmorzsoljuk a hozzávalókat, hozzáöntjük a tojások sárgáját és a vanília aromát. Gyors (!!!) mozdulatokkal tésztává gyúrjuk és fagyasztóba tesszük kb. 45 percre.

Ameddig pihentetjük a tésztát, nekifoghatunk a citromos krémnek.

2. A tojásokat habverővel elkezdjük kihabosítani, és fokozatosan hozzáadagoljuk az átszitált porcukrot és a pudingport. Hozzáadjuk a citromlevet. Hagyjuk pihenni min. 10 percig a hűtőben! A pihentetés során a benne található savak dolgozni kezdenek, és habot képeznek a krém felületén. Szűrjük át a krémet! Pihentessük tovább! Minél többször szűrjük, annál szebb, bársonyosabb lesz a piténk tölteléke, és a hab sem sül rá a tetejére – tapasztalat.

3. A krémünk pihen, ezért befejezhetjük a piténk tésztáját. Nyújtsuk ki a fagyasztóból kivett, és néhányszor átgyúrt tésztát akkorára, hogy az jócskán túllógjon a piteformán! Emeljük át a kivajazott-és-lisztezett piteformába, nyomkodjuk bele! Tegyünk bele sütőpapírt, és öntsünk rá babot, borsót, lencsét – bármit, amit nem sajnálunk az elősütéshez! Süssük 160 ºC-on 10-12 percig, majd vegyük le róla a súlyt, és süssük még 10 percig!

4. Keverjük hozzá a krémhez a tejszínt! Annak érdekében, hogy ne csapódjon ki a masszánk, folyamatos kevergetés mellett, fokozatosan csurgassuk hozzá! Szűrjük át újra, és öntsük az elősütött pitetésztára!

5. Melegítsük elő a sütőt 155-160 ºC-ra, és süssük a pitét 25-30 percig! Előfordulhat, hogy a krém teteje vagy az elősütött pite széle gyorsabban sül, esetleg elkezd pirulni, olyankor takarjuk le alufóliával a pitét és folytassuk a sütést!

6. Hagyjuk teljesen kihűlni és tegyük a hűtőbe néhány órára!

Kicsit macerásabb, mint az előző citromos recept, de garantáltan megéri vele bíbelődni!

Minden hozzávalót és kelléket egy helyen megtalálsz és beszerezhetsz, itt az Édes Ízek oldalán a Termékek menüpontban. Legyen minél kényelmesebb, átláthatóbb és egyszerűbb a hozzávalók beszerzése, ebben segítünk mi neked!

Keresés