Hal formatorta készítése

Hozzávalók:
- piskóta
- tetszés szerinti krém belülre
- fehér színű vajkrém kívülre a fondant alá (fele porcukor, vele TEAVAJ! kihabosítva)
- CC fondant – fehér 1 kg
- CC ételfesték por – levélzöld
- CC ételfesték gél – testszín
- CC ételfesték gél – mohazöld
- CC ételfesték gél – barna
- CC ételfesték gél – fekete
- CC ételfesték gél – piros
Eszközök:
Elkészítés:
1., Lépés: A forma faragása.
Ez a forma egy ponty ami faragás szempontjából meg egyszerűbb, mint a legutóbb bemutatott lófej forma. A halat olyanra formázzuk, faragjuk mondhatni, mint egy szem. A középső része magasabb és “ducibb” és a két széle felé össze szűkül és el laposodik.
2., Lépés: A kopoltyú elkészítése.
Faragás után most is egy vajas krém részt viszünk fel és hagyjuk megdermedni, majd a CC fondant – fehér 1 kg segítségével a kopoltyúkat kialakítjuk a következőképpen:
– sodrunk két csíkot a CC fondant – fehér 1 kg, ami lehet akár fehér vagy maradék színes is, hiszen csak úgy, mint korábban is mondtam az alá dolgozáshoz a szín mellékes milyen is hiszen a burkolás fogja takarni.
– A két csíkot felhelyezzük a képen látható módon, majd egy nagyobb darabot nyújtunk és mint egy elefánt füle formát készítünk a kopoltyúhoz.
3., Lépés: A száj készítése.
Egy kisebb kört nyújtsunk és a jobb oldali végéhez tapasztjuk amit be is nyomunk, hogy nyitott száj formát kapjunk.
Mikor ezzel megvagyunk, a felületet ismét átkenjük vajkrémmel és betesszük a hűtőbe dermedni.
4. Lépés: A torta burkolása.
Válasszunk legalább 1kg CC fondantot fehér színben (később fogjuk festeni, ezért fontos, hogy fehér színű fondantot válasszunk) kukorica keményítő segítségével nyújtunk, majd feltekerjük a nyújtó fára és a tortára borítjuk.
Rásimítjuk a tortára a kezünkkel és a Fondant simítóval a farkát lezáratlanul hagyjuk, mert ide jön még a farok úszó.
5., Lépés: Az uszonyok kialakítása.
CC fondantot fehér színű fondantból megformázzuk a ponty hasi uszonyait. Nem kell szabályosságra törekedni, csak a hal méretéhez igazodjanak az uszonyok méretei is.
6., Lépés: A részletek kidolgozása.
A hal domború hátán is vonalakat karcolunk (nem nyomjuk bele az eszközt)
A szem résznél egy gömbölyű modellező eszközzel kis mélyedést csinálunk ahova festés után majd a szemet tesszük.
Az erező modellező eszköz segítségével bevonalkázzuk az uszonyokat majd a halhoz tapasztjuk őket. A kopoltyúnál az aládolgozásnak köszönhetően ki fog emelkedni a hal kopoltyúja.
Szintén a hegyes formázót hívjuk segítségül amivel is behúzzuk a vonalakat.
7., Lépés: A festés.
A festést több rétegben visszük fel. Elsőként CC ételfesték por – levélzöld színét vittem fel a képen látható módon ecset segítségével szárazon.
Következő színt a CC ételfesték gél – testszín színét kevertem alkohollal és airbrush pisztoly segítségével halványan a zöld szín alatti részre hordtam fel
Majd következett a sötétebb CC ételfesték gél – mohazöld színe, szintén hígítva. A színekkel addig kell játszani, amíg el nem érjük azt amit szeretnénk. Az uszonyokhoz már CC ételfesték gél – barna színű festékét hígítottam.
8., Lépés: Utolsó simítások
A szemnél egy kis fehér CC fondantból golyót készítettem és ezt helyeztem a már előre kialakított szemüregbe, amire egy kis fekete pontot festettem CC ételfesték gél – fekete színű festékével. A kopoltyúnál egy vékony piros csíkot húztam a CC ételfesték gél – piros színű festékével.
A festés végeztével a egy szivaccsal letöröltem a festéket a kartonról.
Minden hozzávalót és kelléket egy helyen megtalálsz és beszerezhetsz, itt az Édes Ízek oldalán a Termékek menüpontban. Legyen minél kényelmesebb, átláthatóbb és egyszerűbb a hozzávalók beszerzése, ebben segítünk mi neked!