Házi étcsokoládé fagylalt (főzött)

Hozzávalók:
- 500 ml tej
- 240 ml tejszín
- 150 g cukor
- 4 tojássárgája
- 150 g belga étcsokoládé
- 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 1 teáskanál vaníliakivonat vagy igazi őrölt vanília por formában
-
Eszköz:
- Szilikon krémkeverő spatula
- fagylalt adagoló kanál
Elkészítés:
-
Csokoládé alap készítése:
- Egy közepes lábasban melegítsd fel a tejet és a tejszínt közepes lángon, amíg forrni nem kezd.
- Közben egy közepes tálban keverd össze a tojássárgájákat és a cukrot, amíg világos és sűrű lesz.
- Lassan öntsd a forró tejet a tojássárgája keverékhez, folyamatos szilikon krémkeverő spatulával történő keverés mellett, hogy a tojás ne csapódjon ki.
- Tedd vissza a keveréket a lábasba és főzd alacsony lángon, folyamatos keverés mellett, amíg a krém besűrűsödik és bevonja a szilikon krémkeverő kanalat. Ne hagyd, hogy felforrjon!
- Keverd bele a cukrozatlan kakaóport és a darabokra tört belga étcsokoládé, amíg a csokoládé teljesen fel nem olvad és a keverék sima nem lesz.
- Vedd le a tűzről és add hozzá a vaníliakivonatot.
-
Fagylalt alap hűtése:
- Hűtsd le a keveréket szobahőmérsékletre, majd tedd a hűtőbe legalább 4 órára, vagy amíg teljesen hideg nem lesz.
-
Fagylalt készítése:
- Miután a keverék lehűlt, öntsd a fagylaltkészítő gépbe és kövesd a gyártó utasításait, amíg a fagylalt krémes állagú nem lesz.
- Amennyiben nincs fagylaltkészítő géped, öntsd a keveréket egy fagyasztásra alkalmas tálba, majd tedd a fagyasztóba. Félóránként keverd át egy villával, hogy megakadályozd a jégkristályok képződését, amíg a fagylalt el nem éri a kívánt állagot.
-
Tálalás:
- Miután a fagylalt elkészült, tedd légmentesen záródó tárolóedénybe és fagyaszd további 2-4 órára, hogy a megfelelő állagot elérje.
- Tálaláskor a gombócok kiméréséhez használd a fagylalt adagoló kanálat, majd szerint díszítheted csokoládé forgáccsal vagy csokoládé szósszal.