Házi eper fagylalt recept (főzött)

HOZZÁVALÓK:
- 300 g friss eper
- 150 g cukor
- 1 evőkanál citromlé
- 240 ml tejszín
- 240 ml tej
- 4 tojássárgája
- 100 g cukor (a fagylalt alaphoz)
- 1 teáskanál vaníliakivonat vagy igazi őrölt vanília por formában
Eszköz:
ELKÉSZÍTÉS:
-
Eper püré készítése:
- Egy közepes tálban keverd össze a eperet, a 150 g cukrot és a citromlevet.
- Turmixold simára, majd szűrd át egy finom szűrőn, hogy eltávolítsd a magokat. Tedd félre.
-
Fagylalt alap készítése:
- Egy közepes lábasban melegítsd fel a tejet és a tejszínt közepes lángon, amíg forrni nem kezd.Közben egy közepes tálban keverd össze a tojássárgájákat és a cukrot, amíg világos és sűrű lesz.
- Lassan öntsd a forró tejet a tojássárgája keverékhez, folyamatosan kevergesd Szilikon krémkeverő spatulával, hogy a tojás ne csapódjon ki.
- Tedd vissza a keveréket a lábasba és főzd alacsony lángon, folyamatos keverés mellett, amíg a krém besűrűsödik és bevonja a Szilikon krémkeverő lapátot. Ne hagyd, hogy felforrjon!
- Vedd le a tűzről és add hozzá a vaníliakivonatot.
-
Eper fagylalt alap összeállítása:
- Keverd össze az eper pürét a tojásos krémmel, amíg homogén nem lesz.
- Hűtsd le a keveréket szobahőmérsékletre, majd tedd a hűtőbe legalább 4 órára, vagy amíg teljesen hideg nem lesz.
-
Fagylalt készítése:
- Miután a keverék lehűlt az házi eper fagylaltunk, öntsd a fagylaltkészítő gépbe és kövesd a gyártó utasításait, amíg a fagylalt krémes állagú nem lesz.
- Amennyiben nincs fagylaltkészítő géped, öntsd a keveréket egy fagyasztásra alkalmas tálba, majd tedd a fagyasztóba. Félóránként keverd át egy villával, hogy megakadályozd a jégkristályok képződését, amíg a fagylalt el nem éri a kívánt állagot.
-
Tálalás:
- Miután az eper fagylalt elkészült, tedd légmentesen záródó tárolóedénybe és fagyaszd további 2-4 órára, hogy a megfelelő állagot elérje.
- Tálaláskor a gombócok kiméréséhez használd a fagylalt adagoló kanálat, majdízlés szerint díszítheted friss gyümölccsel vagy eper szósszal.