Házi banán fagylalt recept

Hozzávalók:
- 3 érett banán
- 150 g cukor
- 240 ml tejszín
- 240 ml tej
- 4 tojássárgája
- 1 csipet só
- 1 evőkanál citromlé (hogy a banán ne barnuljon meg)
- 1 teáskanál vanília kivonat vagy igazi őrölt vanília por formában
-
Eszköz:
- Szilikon krémkeverő spatula
- fagylalt adagoló kanál
Elkészítés:
-
Banán előkészítése:
- Hámozd meg a banánokat, és turmixold össze a citromlével, hogy sima pürét kapj. Tedd félre.
-
Fagylalt alap készítése:
- Egy közepes lábasban melegítsd fel a tejet és a tejszínt közepes lángon, amíg forrni nem kezd.
- Közben egy közepes tálban keverd össze a tojássárgájákat, a cukrot és a csipet sót, amíg világos és sűrű lesz.
- Lassan öntsd a forró tej-tejszín keveréket a tojássárgája keverékhez, folyamatosan kevergetve, hogy a tojás ne csapódjon ki.
- Tedd vissza a keveréket a lábasba, és főzd alacsony lángon, folyamatos keverés mellett, amíg a krém besűrűsödik és bevonja a spatulát. Ne hagyd, hogy felforrjon!
- Vedd le a tűzről, és add hozzá a vanília kivonatot.
-
Banán fagylalt alap összeállítása:
- Keverd össze a banán pürét a tojásos krémmel, amíg homogén nem lesz.
-
Hűtés:
- Hűtsd le a keveréket szobahőmérsékletre, majd tedd a hűtőbe legalább 4 órára, vagy amíg teljesen hideg nem lesz.
-
Fagylalt készítése:
- Miután a házi banán fagylalt keverék lehűlt, öntsd a fagylaltkészítő gépbe, és kövesd a gyártó utasításait, amíg a fagylalt krémes állagú nem lesz.
- Ha nincs fagylaltkészítő géped, öntsd a banán fagylalt keveréket egy fagyasztásra alkalmas tálba, majd tedd a fagyasztóba. Félóránként keverd át egy villával, hogy megakadályozd a jégkristályok képződését, amíg a fagylalt el nem éri a kívánt állagot.
-
Tálalás:
- Miután a házi banán fagylalt elkészült, tedd légmentesen záródó tárolóedénybe, és fagyaszd további 2-4 órára, hogy a megfelelő állagot elérje.
- Tálaláskor a banán fagylalt gombócok kiméréséhez használd a fagylalt adagoló kanalat, és ízlés szerint díszítsd banánszeletekkel, csokoládéforgáccsal vagy karamell öntettel.
Remélem, élvezni fogod a házi banán fagylaltot! Jó étvágyat!